9 koersen, 17 teams en 1 profcontract bij Team Roompot Oranje Peloton!

De eerste editie van de Topcompetitie is in record tempo opgezet en heeft aangetoond van grote meerwaarde te zijn voor de ontwikkeling en doorstroom van wielertalent in Nederland. De Topcompetitie is een instituut dat zowel nu als in de toekomst bijdraagt aan de ontwikkeling van (Nederlands) wielertalent, is een scoutingtool voor profteams en een uitgelezen kans  voor clubs en UCI Continental teams om zich te profileren en als team te groeien.

“Met Twan Castelijns had Team Roompot Oranje Peloton zeker geen buil gevallen maar we willen de reeks nog selectiever maken”, vertelt initiatiefnemer Flavio Pasquino.

Samen met de verschillende betrokkenen hebben we gekeken hoe we de Topcompetitie in 2016 nog selectiever kunnen maken. Een ander belangrijk agendapunt was, de mate waarin de Topcompetitie nog meer kan betekenen voor de ontwikkeling van de wegsport op Elite & Belofteniveau. Hieronder staan de belangrijkste pijlers en wijzigingen op een rij:

Vernieuwingen in 2016

 • Géén UCI koersen m.u.v. de Ster van Zwolle
 • Minder koersen
 • Meer clubteams in de Topcompetitie
 • Samenwerking met de Clubcompetitie
 • Een trui voor de beste clubrenner


Nationale wedstrijden

De Topcompetitie 2016 zal bestaan uit nationale wedstrijden.

Met de Ster van Zwolle zijn we in gesprek over de status voor 2016. De Ster van Zwolle heeft in ieder geval aangegeven dat alle ploegen uit de Topcompetitie welkom zijn. Wat betreft de leiderstruien maakt de UCI-status niets uit omdat er in de eerste wedstrijd nog geen leiders zijn. We hopen dat de Ster van Zwolle ook nationaal wordt maar het is – voor 2016 – geen vereiste. Alle overige koersen zijn wel nationaal en kunnen dus geen UCI status hebben.

Minder koersen

In 2015 bestond de Topcompetitie uit 12 wedstrijden. Dit wordt teruggebracht naar 9 wedstrijden verspreid over het hele seizoen. De wedstrijden worden daarom niet meer in hetzelfde weekend gepland. Het streven is om elke maand 1 wedstrijd in de Topcompetitie te hebben. Doordat de koersen nationaal zijn mogen ook de verschillende leiderstruien worden gedragen.

Met het terugbrengen van het aantal koersen is de Topcompetitie nog selectiever. De meest ‘profwaardige’ renner moet immers voor Nederlandse begrippen goed omhoog kunnen en doordat de reeks uit 3 vlakke en 5 klimkoersen bestaat wordt het profiel van de winnaar nog interessanter voor profteams. De vlakke koersen in de nieuwe competitie onderscheiden zich door een selectief en uitdagend parcours met hun unieke elementen.

Wedstrijden Topcompetitie 2016topcompetitie

 • Ster van Zwolle
 • Omloop van de Braakman
 • Drielanden Omloop
 • Simac Omloop der Kempen
 • Ronde van Limburg
 • Klimtijdrit Vaals
 • Omloop van Alkmaar
 • Hel van Voerendaal
 • HLB Van Daal Eurode Omloop

Meer Clubteams in de Topcompetitie

Doordat de Topcompetitie bestaat uit nationale wedstrijden zullen er meer clubploegen zijn die de acht wedstrijden van de Topcompetitie kunnen rijden. Dit jaar zagen we al dat er veel clubploegen een groot deel van de Topcompetitiewedstrijden heeft gereden. Zo won bijvoorbeeld Mathijs Eversdijk namens een niet-topcompetitie ploeg de Drielandenomloop. Er is besloten om in 2016 minimaal 8 en maximaal 10 clubploegen toe te laten naast de zeven continentale ploegen.

Samenwerking met de Clubcompetitie

Om de relatie van de Top- en Clubcompetitie verder te optimaliseren zijn er nog enkele wijzigingen ingevoerd. Veel Nederlandse clubploegen gaven aan dat het lastig is om in hetzelfde weekend Top- en Clubcompetitiewedstrijden te combineren.
Er zijn talloze voorbeelden op te noemen waar de competities elkaar dit jaar in de weg zaten. Tijdens het laatste weekend van mei reden de clubploegen op vrijdagavond Limburgs Mooiste om 14 uur later aan de start te staan van de Omloop van de Hoekse Waard. Een dag later stond de Hel van Voerendaal op het programma. Tijdens het clubcompetitie in Roden werd er in het zuiden van het land de Ronde van Limburg verreden.
Ook het finaleweekend van de Clubcompetitie was gelijktijdig met de finale van de Topcompetitie. Dit zorgde ervoor dat vele clubploegen niet met een volledige ploeg aan de start van de HLB Van Daal Eurode Omloop konden verschijnen.
Daarom streven we naar een afstemming van de Topcompetitie en Clubcompetitie op de wedstrijdkalender. Ook verdient de Clubcompetitie meer aandacht van de media. Daarom wordt er net als bij de Topcompetitie een platform opgezet waarop berichten en standen van de Clubcompetitie worden gecommuniceerd.

Beste Clubrenner

Om ervoor te zorgen dat de Topcompetitie ook onder de clubs meer gaat leven komt er een trui voor de beste clubrenner. Hierdoor zorg je dat ook de clubrenners een bereikbaar doel hebben binnen de Topcompetitie. De winnaar van deze trui zal beloond worden met een contract-aanbod bij een Nederlands Continental Team. Welk team dat wordt zal later bekend worden gemaakt.

 

Zie voor meer informatie:
Website: www.topcompetitie.nu
Facebook: www.facebook.com/topcompetitie
Twitter: www.twitter.com/topcompetitienu